Resonant Voices Radar: novembar 2019. godine

12.12.2019.

Resonant Voices Radar (RVR) razotkriva lažne, pristrasne ili manipulirane online sadržaje koji podstiču podjelu i mobiliziraju podršku grupama i inicijativama koje ugrožavaju javnu sigurnost, ljudska prava i demokratiju.

RVR tim nadgleda digitalni ekosistem otvorenih online kanala koji proizvode i šire dezinformacije, pristranu i ekstremističku propagandu, govor mržnje, neosnovane tvrdnje i druge opasne online poruke, koje se šire preko granica, jezičkih barijera i platformi, utječući na zajednice transnacionalne dijaspore.

U novembru 2019. godine Resonant Voices Radar je analizirao odjek i domet sljedećih priča:

Srpski i ruski mediji senzacionaliziraju inicijativu „Mali Schengen“

Izvor: Srpski dnevnik

Mediji sa sjedištem u Srbiji i Rusiji, uključujući Srpski dnevnikWebTribune i Pravdu, su nedavno objavili senzacionalizirane članke o zapadnobalkanskoj ekonomskoj inicijativi pod nazivom „Mali Schengen“.

Članci sadrže antiimigrantske narative koji idu tako daleko da porede migraciju iz Albanije sa Hitlerovim „konačnim rješenjem“ u Srbiji.

Oni ne samo da podstiču slijepe predrasude, nego i homogene države zasnovane na etničkim principima. Štaviše, zabrinutost za sigurnost je neosnovana i štetna za regionalnu sigurnost, jer zajednice zbog straha ili gnjeva pozicionira jedne protiv drugih.

Facebook stranica HR Svijet širi revizionističke priče

Izvor: HR Svijet Facebook Page

Facebook stranica „HR Svijet“, koju vodi istoimena web stranica, skoro isključivo promiče nacionalističke i narative historijskog revizionizma.

Njeni sadržaji variraju od izražavanja ekstremnih političkih stavova do predstavljanja ratnih zločinaca kao nacionalnih heroja.

Jedna od njenih nedavnih priča hvali knjigu koja pokušava da rastereti šest političkih zvaničnika i vojnih zapovjednika, koji su osuđeni za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini tokom rata od 1992-1995. Knjiga, koju je napisao politolog i političar Miroslav Tuđman, se oslanja na pseudonaučnu racionalnost kako bi negirala ratne zločine i apelirala na širi nacionalistički narativ.

Izbjeglički kamp Vučjak meta online govora mržnje

Izvor: Der Standard

Izbjeglički kamp Vučjak u zapadnoj Bosni je postao glavna meta govora mržnje, kako mediji širom Evrope izvještavaju o teškim uslovima u kampu.

Austrijski list Der Standard je objavio članak koji opisuje uslove života migranata kako se zima približava, što je kasnije izazvalo ksenofobne komentare. Komentatori su se zahvalili hrvatskoj graničnoj policiji na njenom agresivnom ponašanju i optužili su migrante da su kriminalci.

Drugi mediji, uključujući Voice of EuropeBILD oe24, su također objavili člankekoji su izazvali komentare koji su sadržavali govor mržnje upućen prema migrantima, posebno onima koji su se identificirali kao muslimani.

Ovi komentari u stvari raspiruju mržnju prema drugačijim zajednicama i čine ih podložnijim nasilju.

Lažni članak raspiruje ksenofobiju od Njemačke do Srbije

Izvor: Srbin.info

Lažni članci često kruže na Facebooku kako bi i prekogranično povezali ekstremne zajednice.

Jedan takav članak na Srbin.info je lažno tvrdio da jednu četvrtinu njemačke populacije čine migranti i postavio pitanje „koliko će ih glasati za trenutni režim“. Objava je izazvala huškačke komentare koji su pozivali „zemljake u Srbiji“ da „uzmu stvari u svoje ruke“.

Ovo demonstrira kako su društvene mreže djelovale kao sigurni prostor za polarizirajuću retoriku među radikalnim zajednicama. Ljudi, dijeleći tvrdolinijaške stavove na internetu, pojačavaju i učvršćuju ekstremne stavove.

Slovenski mediji promiču ekstremne narative u korist paravojnih snaga

Izvor: Dnevnik

Mediji Dnevnik i Nova24 su objavili sadržaje koji promoviraju angažiranje paravojnih snaga na slovensko-hrvatskoj granici. Članci policiju karakteriziraju kao nesposobnu da zaštiti granicu i umjesto toga zagovaraju angažiranje paravojnih snaga.

Podržavanje paravojnih snaga je postao popularan stav u krajnjoj desničarskoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) i u medijima koje ona podržava. Međutim, ovaj narativ previđa negativne implikacije naoružavanja civila protiv migranata. Lažno označava sve migrante kao prijetnju po sigurnost i pruža mogućnost pojedincima da koriste silu izvan zakonskih okvira.

Resonant Voices Inicijativu u Evropskoj uniji financira Fond za unutrašnju sigurnost EU – Policija.

Sadržaj ovog izvještaja predstavlja stavove tima Resonant Voices Inicijative, koji vrši monitoring medija, i isključiva je odgovornost Resonant Voices Inicijative. Evropska komisija ne prihvata nikakvu odgovornost za eventualnu upotrebu informacija koje on sadrži.