Resonant Voices Radar: mart 2020. godine

15.04.2020.

Resonant Voices Radar (RVR) razotkriva lažne, pristrasne ili manipulirane online sadržaje koji podstiču podjelu i mobiliziraju podršku grupama i inicijativama koje ugrožavaju javnu sigurnost, ljudska prava i demokratiju.

RVR tim nadgleda digitalni ekosistem otvorenih online kanala koji proizvode i šire dezinformacije, pristranu i ekstremističku propagandu, govor mržnje, neosnovane tvrdnje i druge opasne online poruke, koje se šire preko granica, jezičkih barijera i platformi, utječući na zajednice transnacionalne dijaspore.

U martu 2020. godine Resonant Voices Radar je analizirao odjek i domet sljedećih priča:

Evropska krajnja desnica putuje u Grčku na antimigrantske proteste

Izvor: Berlinzeitun.de

Na društvenim mrežama su desničarski ekstremisti širom Evrope pozvali volontere i paravojne jedinice da se mobiliziraju protiv migranata u Grčkoj. Neki influenceri, kao što su Oliver Flesch i drugi članovi Identitarnog pokreta u Njemačkoj, su otišli tako daleko da su otputovali u Grčku predstavljajući se kao novinari, kako bi izvijestili o tamošnjim uslovima. Montiranim video snimcima su namjerno generirali obmanjujuće i huškačke sadržaje o migrantima i izbjeglicama na graničnom području.

Hashtagovi pokreta #IstandWithGreece i #GreeceUnderAttack pokušavaju da redefiniraju evropsku solidarnost kao ujedinjavanje protiv drugih. Hashtagovi su za samo sedmicu dana izazvali preko 3,000 retweetova na Twitteru, uključujući profile koji su ukazivali na obrasce neautentične aktivnosti.

U međuvremenu su grčki mediji izvijestili o tome da su ekstremni desničari napali migrante, novinare i volontere na tom području. Prema njemačkom listu Zeit „su stanovnici otoka Lezbosa i brojni ekstremni desničarski radikali danima pokušavali da spriječe izbjeglice da stignu na otok – čak koristeći silu.“ Ovo demonstrira kako huškačke objave na internetu mogu dovesti do nasilja. Pokušaj krajnje desnice da izmisli prijetnju na internetu evidentno ima radikalizirajući efekat, što širom Evrope dovodi do povećane brige o pitanjima bezbjednosti.

Štetne dezinformacije o zdravlju u srpskoj politici

Izvor: Srbin.info

Srpski političari dr. Jovana Stojković i Goran Davidović su nedavno dali netačne i neprovjerene izjave o koronavirusu. Uprkos nedostatku podataka oboje su naveli da su virus širili migranti dolazeći s južne granice Srbije.

Međutim, posebno zabrinjava što je dr. Stojković tvrdila da su filantropi izumili COVID-19 i da ljudi treba da se spreme za to da će ih „država vakcinisati“, odnoseći se na buduću vakcinu protiv virusa. Pristalice su na Twitteru odgovorile da bi odbile bilo kakvu obaveznu vakcinaciju.

Ove političke izjave imaju ozbiljne posljedice, od maltretiranja migranata do širenja virusa. Navodeći ljude na to da vjeruju da trebaju odbiti liječenje ili da krivicu za virus traže na pogrešnom mjestu, dezinformacije mogu dovesti u opasnost živote ljudi.

Italija postaje fokus manipulativnih sadržaja u cijeloj Evropi

Izvor: TopNews.si

Online mediji sa sjedištem u Hrvatskoj, Srbiji, Poljskoj i Sloveniji su promicali netačne informacije koje su karakterizirale odgovor Italije na koronavirus kao nedovoljan u poređenju sa autoritarnim vladama.

Ovaj sadržaj, uglavnom na društvenim mrežama i u alternativnim medijima kao što su Direktno, Nacionalist i Top News, je pothranjivao širi narativ koji je širenje virusa predstavljao kao gore na mjestima gdje „vladaju ljevičari“ i „globalisti“, a istovremeno hvaleći agresivniji „vojni pristup“.

Fokusirajući se samo na krizu u Italiji, ovi mediji su prikazali iskrivljenu sliku globalne pandemije. Ovaj vid eksploatacije previđa situacije u drugim državama kako bi se podstakli gnjev i nepovjerenje prema određenim vladama. Čitatelje također može navesti na to da dovedu u pitanje legitimne informacije, koje su kontradiktorne, ili one, koje pružaju iznijansiraniju sliku.

Dezinformacije demoniziraju izbjeglice u njemačkom izbjegličkom centru

Izvor: Zeit.de

Alternativni mediji, uključujući Russia Today i Junge Freiheit, su objavili dezinformacije koje su prvobitno potekle od njemačke policije koja je izbjeglice pogrešno okarakterizirala kao agresivne ekstremiste.

Dezinformacije su kružile na internetu kada je jedan njemački šef policije lažno izjavio da su izbjeglice u jednom izbjegličkom centru „na veoma agresivan način“ istakle zastavu Islamske države. Policija je intervenirala tokom nereda u izbjegličkom centru u Tiringiji, nakon što je kod jedne izbjeglice dijagnosticiran koronavirus, a drugi pokušali da prekrše mjere karantene.

Iako je policija kasnije negirala da su izbjeglice imale zastavu Islamske države, priča je na društvenim mrežama i novinskim portalima, koji su je objavili, potakla huškačke i ponižavajuće komentare o izbjeglicama.

Kao rezultat toga, dezinformacije su potakle nacionalističke i rasističke ideje koje ne samo da demoniziraju migrante, već zagovaraju i nasilno ponašanje prema njima. Priča je, uprkos ispravci, na internetu motivirala prijetnje izbjeglicama u izbjegličkom centru.

Korisnici društvenih mreža iskrivljuju zdravstvenu krizu u Sloveniji  

Izvor: Nacional.hr

Hiljade korisnika društvenih mreža su iskoristile izbijanje koronavirusa u Sloveniji kako bi promicale populističke i pozicije usmjerene protiv migranata. Prije svega na Twitteru, gdje je premijer Slovenije Janez Janša optužio članicu Evropskog parlamenta, Tanju Fajon, da vodi „ideološku bitku bez dostupne vakcine“, nakon što je Fajon upozorila Janšu zbog širenja ovlaštenja vlade.

Objava premijera Janše je potakla niz govora mržnje protiv lidera iz Zapadne Evrope, uključujući i Fajon. Drugi korisnici društvenih mreža su okrivili migrante za širenje koronavirusa i za nedavni pad ekonomije u Sloveniji.

Nedavni val manipulativnih poruka otkriva kako se pandemija može iskoristiti za jačanje populističkih pozicija širom političkog spektra. Dok pokušavaju da centraliziraju vlast usred krize, populističke vođe širom svijeta često koriste migrante ili opoziciju kao žrtvenog jarca kako bi prikupili podršku.

U stvarnosti, ovaj narativ koristi nedostatnu racionalnost kako bi pokopao lične slobode, kao što su sloboda govora i sloboda medija. Pogrešnim prikazivanjem migranata i zagovarača građanskih sloboda, lideri motiviraju govor mržnje i ograničavanje prava cijelih populacija.

Pseudostručnjaci na internetu šire zavjere o koronavirusu

Izvor: Pravda.rs

Inter Magazin i Srpski Dnevnik su objavili članke i video snimke pseudostručnjaka i vjerskih ličnosti koje šire zavjere o pandemiji.

Mnogi pseudostručnjaci su tvrdili da su virus stvorili „globalisti“ u težnji da definiraju novi svjetski poredak, da virus nije prirodan. Jedan od popularnijih članaka je izazvao 240 podjela prije nego što je uklonjen. Iako su portali širili zavjere koje su u više navrata razotkrivene, njihove ideje su i dalje bile rasprostranjene u online diskusijama.

Ovo podcrtava važnost unakrsne provjere online izvora, pošto takozvani stručnjaci ljude mogu navesti na to da djeluju na osnovu loših informacija ili da odbace važne činjenice. Promocija bizarnih zavjera je posebno opasna usred trenutne epidemije.

Online mediji reagiraju na pritisak na ekstremne desničarske grupe u Njemačkoj

Izvor: Taz.de

Njemačka vlada je izazvala niz reakcija u medijima na njemačkom jeziku, kada je interni pokret AFD-a „Krilo“ (der Flügel) klasificirala kao „predmet opservacije“ i kada je zabranila grupu „Građani Reicha“ (Reichsbürger).

Dok je većina manistream medija, kao što su Zeit, TAZ i Der Standard, i njihovih čitatelja pozdravila ovu odluku, čitatelji desničarskog lista Junge Freiheit su reagirali uzrujano. Neki od njih su odluku nazvali „progonom disidenata“ koji je nedemokratski i neustavan.

Ovi sukobljeni narativi ilustriraju koliko je polarizirana diskusija o reakcijama vlade na krajnje desničarske grupe u Njemačkoj. Iako pristaše odluku karakteriziraju kao nedemokratsku, krajnje desničarske grupe jesu izazvale opravdanu zabrinutost kada je u pitanju bezbjednost.

Hrvatske Facebook grupe promiču ksenofobne članke

Izvor: Maxportal.hr

Facebook stranice usmjerene na hrvatsku publiku su dijelile lažne antimigrantske članke koji su opisivali „skoro neminovan“ rat između Turske i Grčke koji je planiran „u srcu islamskog svijeta“, dok su drugi članci migrante u regiji portretirali kao nasilne.

Obje teme su na društvenim mrežama izazvale objave o migrantima s ciljem zastrašivanja. Posebno je član Hrvatskog sabora Ivan Pernar pomogao u širenju antimigrantskih priča koje su alternativni mediji, propagandni kanali i individualni korisnici društvenih mreža dodatno pojačali.  

Članci na Facebooku su bili potpuno zasnovani na diskriminatornim idejama, a ne na činjenicama. Društvene mreže pomažu u širenju ove ksenofobije, pri čemu platforme huškačke objave čine dostupnim široj publici.

Srpski mediji koriste dezinformacije kako bi promovirali antimigrantske proteste

Izvor: Srbin.info

Alternativni srpski mediji su koristili dezinformacije kako bi promovirali nedavne antimigrantske proteste u Srbiji. U nekoliko članaka na portalu Srbin.info je bilo neispravno navedeno da migranti u izbjegličkim centrima ostaju u Srbiji i upozoravali su na „islamsku migrantsku invaziju“. Za to vrijeme je alternativni medij Balternativa širio antimigrantske sadržaje među srpskom dijasporom u Njemačkoj, nakon čega su članovi dijaspore pozivali vojsku da granice Srbije zaštite od migranata.

Mediji Sputnik i Ruptly sa sjedištem u Rusiji, koji su dio ruske mreže Russia Today, su kasnije na YouTubeu uživo prenosili antimigrantske proteste i uživo izvještavali na svojim web stranicama.

Konstantno antimigrantsko izvještavanje samo propagira iracionalni strah od migranata, koji većinom traže utočište van Srbije i nisu nasilni. Ovo ima potencijal radikalizacije pojedinaca protiv migranata i povećanja vjerovatnoće da dođe do nasilja izvan interneta.

Resonant Voices Inicijativu u Evropskoj uniji financira Fond za unutrašnju sigurnost EU – Policija.

Sadržaj ovog izvještaja predstavlja stavove tima Resonant Voices Inicijative, koji vrši monitoring medija, i isključiva je odgovornost Resonant Voices Inicijative. Evropska komisija ne prihvata nikakvu odgovornost za eventualnu upotrebu informacija koje on sadrži.