Resonant Voices Radar: februar 2020. godine

27.03.2020.

Resonant Voices Radar (RVR) razotkriva lažne, pristrasne ili manipulirane online sadržaje koji podstiču podjelu i mobiliziraju podršku grupama i inicijativama koje ugrožavaju javnu sigurnost, ljudska prava i demokratiju.

RVR tim nadgleda digitalni ekosistem otvorenih online kanala koji proizvode i šire dezinformacije, pristranu i ekstremističku propagandu, govor mržnje, neosnovane tvrdnje i druge opasne online poruke, koje se šire preko granica, jezičkih barijera i platformi, utječući na zajednice transnacionalne dijaspore.

U februaru 2020. godine Resonant Voices Radar je analizirao odjek i domet sljedećih priča:

Mađarski i srpski mediji propagiraju zavjere o migraciji

Izvor: Republika.rs

Mediji sa sjedištem u Srbiji i Mađarskoj, uključujući Dnevnu gazetu, Voice of Europe, Republiku, Hír TV i Kurir, su širili zavjere tvrdeći da su strani akteri organizirali nedavni priliv migranata na Balkanu. U pričama se netačno tvrdi da i George Soros i vlada Austrije direktnim tražiocima azila i migrantima pomažu da uđu u Srbiju.  

Ove zavjere su onda dijelili prominentni profili na Twitteru, uključujući srpsku političku stranku Dveri, i one su se odrazile na komentare u austrijskom mediju Kurier i srpskom Subotica.

Ovo demonstrira kako dezinformacije mogu uzeti zamaha među čitateljima kako bi se manipulirala njihova gledišta. U stvari, netačne informacije mogu učvrstiti tvrdolinijaška shvatanja i motivirati iracionalno ponašanje.

Napad u njemačkom gradu Hanau potaknuo diskusiju o ekstremnoj desnici širom Evrope

Izvor: Klix

Napad koji se u februaru dogodio u njemačkom gradu Hanau izazvao je val ekstremnih reakcija na društvenim mrežama i novinskim portalima u Njemačkoj i na Zapadnom Balkanu. Na Twitteru su neki korisnici izraz „njemački krajnji desničarski teroristi“ označili kao uvredljiv dok su drugi pokušavali da opravdaju masakr kao neizbježan rezultat migracije.

Na sličan način je u svom članku za Junge Freiheit šefica stranke AFD Alice Weidel tvrdila da je politička reakcija bila dio „histerične i sramotne“ kampanje da se iskrive činjenice. Nadalje, odbacila je da je napad bio motiviran rasizmom i desničarskim ekstremizmom. Šefica stranke je navela da će članovi stranke težiti ka tome da obrate više pažnje na to kako se izražavaju.

Iako se činilo da većina dijaspore sa Zapadnog Balkana osuđuje napad, komentatori, posebno na bosanskohercegovačkom web portalu Klix, su ostavili komentare koji su bili naklonjeni krajnjoj desnici.

Ovaj razorni napad jeste dokaz kako eho-komore na internetu mogu dovesti do nasilja van interneta. Iako je masakr odmah izazvao val polarizirajućih objava, većina online sadržaja je potvrdila da je napad bio rezultat online radikalizacije.

Neautentičan profil na Twitteru pokreće lažnu priču o smrti komandanta

Izvor: Sarajevo Times

Lažni Twitter profil, predstavljajući se da pripada Ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković, je objavio lažnu vijest da je komandant vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio za ratne zločine, umro u zatvorskoj ćeliji.

Tim za komunikaciju pri MKSJ je brzo ispravio lažne navode. Međutim, stotine novinskih portala na Balkanu je već objavilo priču.  Kao rezultat toga su loši novinarski standardi doprinijeli tome da se dezinformacija proširi munjevitom brzinom.

Lažne informacije očito imaju sposobnost da otvore stare rane i izazovu ekstremne reakcije širom svijeta. Kako bismo to spriječili, možemo verificirati informacije kod pouzdanih izvora na individualnom nivou.

Mediji ukazuju na djela mržnje na karnevalima širom Evrope 

Izvor: Narod.hr

Djela mržnje na karnevalima u Hrvatskoj, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, uključujući paljenje likova, antisemitske aluzije i korištenje nacističkih simbola, su u velikoj mjeri privukla pažnju online medija. Novinski portali, kao što su Narod i Braniteljski portal, su pokušali da opravdaju ta djela promovirajući ekstremne narative mržnje prema drugačijim zajednicama. Većina komentatora je hvalila ove postupke dok su Facebook stranice za balkansku dijasporu dijelile izvještaje o karnevalima.

Ova djela otvorene mržnje su efektivno poslužila kao multiplikatori sile za ekstremne sadržaje na internetu. Kako različite platforme nastoje promovirati tvrdolinijaške stavove, one tako potkopavaju raznolikost i sigurnost širom Evrope.

Ekstremna desnica u Njemačkoj širi stereotipe o migrantima 

Izvor: Junge Freiheit

Rasistička bojanka za djecu se dijelila na manifestaciji koju je organizirala njemačka ekstremna desničarska stranka AFD u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Bojanka je sadržavala omalovažavajuće prikaze migranata koji su pojačavali stereotipe o migrantima, uključujući barbarsko i nasilno ponašanje. AFD je na svojoj web stranici branila bojanku nazivajući je „umjetničkom knjigom sa satiričnim skicama o stanju u državi“.

Čitatelji članka krajnjeg desničarskog lista Junge Freiheit o interkulturalnom treningu bavarske policije su reagirali na sličan način – zajedljivim, rasističkim i antiimigrantskim komentarima.

Da budemo jasni, ovi štetni stereotipi su zasnovani na pogrešnom rasuđivanju i kontraproduktivni su za stvaranje sigurnijih zajednica. Paušalno etiketiranje migranata kao prijetnji po sigurnost samo izaziva iracionalni strah i gnjev među stanovništvom.

Komentari na austrijskom novinskom portalu otkrivaju dvostruki standard kada je u pitanju migracija

Izvor: Kurier.at

U februaru je austrijski novinski portal Kurier objavio dva članka o hrvatskim migrantima koji su privukli komentare rasističkog dvostrukog standarda. Većina komentatora je pozdravila „ovakvu“ vrstu migranata u Austriji, dok su migrante drugačijeg porijekla, posebno muslimanske migrante iz afričkih zemalja, okarakterizirali kao „neobrazovane“ i „bez želje“ da se integriraju u društvo.

Dok sami članci ne prezentiraju rasističke sadržaje, izjave komentatora ukazuju na inherentne predrasude prema cijelim grupama ljudi. Ova uvredljiva retorika ima moć da raspiri narative mržnje koji podižu tenzije širom Evrope.

Protest protiv crnogorskog zakona o religiji zahvata Beč

Izvor: Facebook

Facebook profil austrijskog ogranka Srpskog kulturno-prosvjetnog društva „Prosvjeta“ je pozvao na proteste protiv crnogorskog zakona o religiji. Objava je najavila „veliku povorku“ protiv „nepravde“ u Crnoj Gori. Stranica je protest u komentarima, koji su kasnije uslijedili, predstavila kao „borbu za jednaka prava“ koja „ne poznaje granice“ i izazvala je reakcije koje su bile neprijateljski nastrojene prema Crnoj Gori.  

Ovo demonstrira kako pokreti na Zapadnom Balkanu mogu preći granice, posebno kada balkanska dijaspora sadržaje dijeli sa internacionalnom publikom. Dok internet korisnicima može pomoći da javno iskažu svoje stavove, on također može projicirati štetne narative koji povećavaju tenzije među različitim balkanskim nacionalnostima.

Izborne kandidature u Srbiji praćene ekstremnim objavama

Izvor: N1 TV

Nakon što su krajnji desničarski aktivisti Goran Davidović i Pavle Bihali najavili svoje kandidature za opće izbore u Srbiji, objavili su ekstremne sadržaje na Twitteru. Bihali je agresivno komentirao migrante, a Davidović je prijetio TV N1 kao odgovor na njihovo izvještavanje o njegovoj kandidaturi.

Ove dvije kandidature podcrtavaju sve veću toleranciju prema ekstremnoj retorici u mainstream politici. Njihove poruke se uklapaju u obrasce štetnih narativa širom svijeta koji u političke svrhe napadaju manjine i slobodu medija. Kao posljedica toga riskiraju normaliziranje govora mržnje među općom populacijom.

Resonant Voices Inicijativu u Evropskoj uniji financira Fond za unutrašnju sigurnost EU – Policija.

Sadržaj ovog izvještaja predstavlja stavove tima Resonant Voices Inicijative, koji vrši monitoring medija, i isključiva je odgovornost Resonant Voices Inicijative. Evropska komisija ne prihvata nikakvu odgovornost za eventualnu upotrebu informacija koje on sadrži.