Resonant Voices Radar: decembar 2019. godine

13.01.2020.

Resonant Voices Radar (RVR) razotkriva lažne, pristrasne ili manipulirane online sadržaje koji podstiču podjelu i mobiliziraju podršku grupama i inicijativama koje ugrožavaju javnu sigurnost, ljudska prava i demokratiju.

RVR tim nadgleda digitalni ekosistem otvorenih online kanala koji proizvode i šire dezinformacije, pristranu i ekstremističku propagandu, govor mržnje, neosnovane tvrdnje i druge opasne online poruke, koje se šire preko granica, jezičkih barijera i platformi, utječući na zajednice transnacionalne dijaspore.

U decembru 2019. godine Resonant Voices Radar je analizirao odjek i domet sljedećih priča:

Handkeova Nobelova nagrada podjaruje poslijeratne podjele

Izvor: Kronen Zeitung

Dodjela Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu je izazvala žestoku online debatu. Komentari na društvenim mrežama i u online člancima su se kretali od pohvala do zgražanja.

Korisnici su komentirali izvještaje medija širom Evrope, uključujući Der Standard, Taz, Zeit Online, Kronen Zeitung i druge. Mnogi su objavljivali nacionalističke i komentare mržnje usmjerene protiv ljudi drugih etničkih skupina na Balkanu.

Dok su obje strane u diskusiju koristile štetnu retoriku, oni koji su podržali Handkea su uz to iznosili opasne argumente susretljive prema negatorima genocida i revizionističkim narativima.

Cijela debata je odražavala nedostatak konsenzusa o historijskim događajima tokom balkanskih ratova 1990ih godina. Štaviše, izliv reakcija na Handkeovu nagradu je demonstrirao kako aktivnosti van Balkana mogu biti katalizatori za polarizaciju u regiji.

Izbori u Hrvatskoj ilustriraju podložnost nacionalističkoj retorici na internetu 

U prvom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora online mediji su Hrvatima širom svijeta prenijeli ekstremne pozicije kandidata. Mnogi od sadržaja su se odnosili na kandidata Miroslava Škoru koji je mnogo polarizirao.

Krajnji desničarski mediji, uključujući NarodDomovinu i tv emisiju Bujica, su objavili sadržaje u znak podrške Škori i njegovim ultranacionalističkim platformama, uključujući njegovo obećanje da će pomilovati nekadašnjeg krajnjeg desničarskog paravojnog vođu.

Društvene mreže su uz to djelovale kao eho-komora među ekstremnijom hrvatskom dijasporom. Facebook stranice za Hrvate koji žive u inostranstvu su uglavnom dijelile objave u svrhu podrške krajnje desničarskim pozicijama, što je izazvalo vatrenu podršku njihovih pratilaca.

Ova pozitivna karakterizacija ekstremnih platformi otkriva sklonost javnosti ka nacionalističkim i revizionističkim narativima na internetu. Izvještavanje ne samo da pomaže u širenju lažne i retorike koja polarizira, nego promovira i mržnju prema drugima.

Novi zakon o religiji u Crnoj Gori meta dezinformacija

Izvor: Facebook

Lažne informacije su preplavile online medije nakon što je crnogorski parlament usvojio kontroverzni zakon o imovini vjerskih zajednica.

Srpski i ruski mediji Srbija javlja i Sputnik su objavili članke koji su na senzacionalistički način prikazali proteste i lažno tvrdili da je cilj zakona da ograniči vjersku slobodu u Crnoj Gori. Sputnik je kasnije prešao na 24-satno izvještavanje o protestima koje je sadržavalo bizarne zavjere.

Facebook stranice, uključujući Serben & Russen i Srbija, su također objavljivale sadržaje koji su polarizirali dešavanja u Crnoj Gori. Objave su često manipulirale vjerske simbole u svrhu podrške političkim izjavama i pozivale ljude da „obavijeste nadležne“ kao odgovor na parlamentarno glasanje. Mnoge od ovih objava su izazvale komentare koji su klevetali osobe drugačijeg mišljenja.

Dezinformacije u vezi s glasanjem kroz lažno izvještavanje zapravo potkopavaju demokratske procese u Crnoj Gori. Polarizirajući komentari također podižu tenzije među zajednicama na Zapadnom Balkanu čineći ih prijemčivijim za nerede.

Nacionalizam dominira u izvještavanju o suđenju hrvatskom pjevaču narodne muzike

Izvor: Informer

Mediji u Srbiji i Hrvatskoj su promovirali nacionalističke narative u svom online izvještavanju o suđenju Marku Perkoviću Thompsonu, popularnom hrvatskom pjevaču narodne muzike kojem se trenutno sudi zbog korištenja ustaškog slogana iz Drugog svjetskog rata tokom svojih koncerata.

Hrvatska krajnja desničarska platforma Narod je širila zavjere o novinaru Jutarnjeg lista koji je objavio verziju sudske odluke koja je navodno oslobodila Thompsona. Zavjere su se brzo proširile na internetu i pružile argumentaciju za podršku Thompsonu na Twitteru i Facebooku.

Srpski mediji su također pratili Thompsonovo suđenje kako bi promicali vlastite ekstremne stavove. Tri srpska provladina online portala, Informer, Kurir i Srpski Telegraf, su senzacionalizirali suđenje i poredili Hrvatsku sa bivšom marionetskom državom iz Drugog svjetskog rata.

Pristrano izvještavanje o Thompsonovom suđenju se uklapa u šire nacionalističke narative koji promiču diskriminatorne stavove. Slanje ovakvih opasnih poruka samo podstiče mržnju u regiji.

Facebook stranica „Hrvatsko iseljeništvo“ promiče ekstremne članke

Izvor: Facebook

Facebook stranica Hrvatsko iseljeništvo širi ksenofobne, nacionalističke i lažne članke, a usmjerena je na hrvatsku dijasporu. Među njenim objavama su članci sa portala SlobodaSlobodna DalmacijaEksklusivnoPriznajem i dr.

Članci na ovoj stranici promiču štetne narative od hvaljenja ratnih zločinaca do demonizacije migranata. Pratioci stranice uglavnom odgovaraju komentarima, reakcijama i podjelama koje pojačavaju i šire manipulativne sadržaje.

Stranica u suštini doprinosi problemu online radikalizacije. Njeni sadržaji, koji promiču mržnju, imaju potencijal da utječu na stavove njenih pratilaca, čak da podstaknu nasilje izvan interneta.

Srpski novinski portali objavljuju apokaliptičke scenarije o migraciji

Izvor: Dnevna gazeta

Srpski online portali Dnevna gazeta i Srbija24 su objavili priče kreirane da izazovu strah i gnjev prema migrantima. Njihov sadržaj je stvorio lažni utisak totalnog haosa u Beogradu uslijed povećane migracije.

Pored opasne generalizacije migranata kao kriminalaca ili terorista, članci pozivaju ljude da „se naoružaju“ protiv migranata.

Stranice su izazvale komentare koji sadrže govor mržnje koji podržava opće nasilje nad migrantima. Drugi korisnici su objavljivali zavjere o tome kako zapadnoevropske zemlje kuju zavjere protiv onih na Zapadnom Balkanu.

Ovaj tip ksenofobnih sadržaja promiče apokaliptičke scenarije koji nisu zasnovani na realnom stanju. Štaviše, kataliziraju dodatni govor mržnje i zavjere koje mogu dovesti do lažnog osjećaja nesigurnosti među online čitateljima.

Vjerski netolerantne objave na hrvatskim Facebook stranicama

Izvor: Facebook

Facebook stranice specifične za hrvatsku dijasporu su nedavno dijelile polarizirajuće poruke o religiji.

Prva stranica, Hrvatsko iseljeništvo, je objavila link za članak o nesenzitivnom tweetu srpskog krajnjeg desničarskog političara Miše Vacića, koji je imao uvredljiv sadržaj o katolicima. Objavljujući ovo uz svoje druge sadržaje, koji promiču nacionalizam zasnovan na identitetu, stranica pothranjuje podjele među zajednicama na Zapadnom Balkanu.

Druga Facebook stranica, Hrvati Rhein-Neckar, koja se fokusira na hrvatsku dijasporu u Njemačkoj, podijelila je fotografiju sa ustaškim sloganom. Opis fotografije se odnosi na katolički krst kao nacionalni simbol. Ne podsjeća samo na hrvatsku fašističku vladu tokom Drugog svjetskog rata, nego promovira i nacionalni identitet zasnovan na vjerskoj homogenosti.

Ove stranice prijete da rasplamsaju netrpeljivost u stvarnom svijetu tako što dijele vjerski netolerantne i nacionalističke objave.

Austrijski medij detaljno opisuje historiju odnosa srpske dijaspore prema krajnjoj desničarskoj stranci FPÖ

Izvor: Der Standard

Austrijski list Der Standard je objavio članak o odnosu između srpske dijaspore u Austriji i njene krajnje desničarske stranke FPÖ. Prema ovom članku su članovi srpske dijaspore u velikoj mjeri podržavali ovu populističku stranku, dok je FPÖ u prošlosti financirala kulturne manifestacije srpske zajednice.

Historijska podrška koju je srpska dijaspora pružala stranci FPÖ podcrtava njenu tendenciju ka ekstremnim stavovima. Ovo ima implikacije i izvan Austrije, jer dijaspora može djelovati i kao polarizirajuća snaga na Zapadnom Balkanu, što je pokazalo naše nedavno istraživanje.

Online kolumna je izazvala komentare čitatelja koji su migrante karakterizirali kao „dobre“ i „loše“ zavisno od njihove nacionalnosti. Ovo su štetne generalizacije koje promiču diskriminaciju i otuđuju različite grupe ljudi.

Iako sama kolumna ne sadrži diskriminatorne izjave, ona demonstrira kako online platforme ipak mogu projicirati polarizirajuće poruke u svojim odjeljcima za komentare.

Resonant Voices Inicijativu u Evropskoj uniji financira Fond za unutrašnju sigurnost EU – Policija.

Sadržaj ovog izvještaja predstavlja stavove tima Resonant Voices Inicijative, koji vrši monitoring medija, i isključiva je odgovornost Resonant Voices Inicijative. Evropska komisija ne prihvata nikakvu odgovornost za eventualnu upotrebu informacija koje on sadrži.