Resonant Voices Radar: april 2020. godine

24.06.2020.

Resonant Voices Radar (RVR) razotkriva lažne, pristrasne ili manipulirane online sadržaje koji podstiču podjelu i mobiliziraju podršku grupama i inicijativama koje ugrožavaju javnu sigurnost, ljudska prava i demokratiju.

RVR tim nadgleda digitalni ekosistem otvorenih online kanala koji proizvode i šire dezinformacije, pristranu i ekstremističku propagandu, govor mržnje, neosnovane tvrdnje i druge opasne online poruke, koje se šire preko granica, jezičkih barijera i platformi, utječući na zajednice transnacionalne dijaspore.

U aprilu 2020. godine Resonant Voices Radar je analizirao odjek i domet sljedećih priča:

Doktori pomogli u širenju dezinformacija

Izvor: YouTube

Dezinformacije i teorije zavjere o koronavirusu su frustrirale mnoge doktore širom svijeta, ali nekoliko priznatih doktora je u velikoj mjeri rasplamsalo širenje opasnih narativa u online okruženjima. Resonant Voices Radar je identificirao četiri doktora čije su izjave u aprilu posebno utjecale na online zajednice zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana. Njihove tvrdnje se smatraju dezinformacijama ili neosnovanim tvrdnjama.

Od francuskog virologa i Nobelovca Luca Montagniera i srpske onkologinje Danice Grujičić, koji su tvrdili da je koronavirus nastao vještačkim putem u laboratoriji, do njemačkog internista Clausa Köhnleina i srpskog pulmologa Branimira Nestorovića, koji su umanjivali ozbiljnost bolesti; svi oni su privukli značajnu pažnju u online svijetu. Video snimci i članci o ova četiri doktora su se u velikoj mjeri dijelili među korisnicima društvenih mreža na Zapadnom Balkanu kao i unutar grupa dijaspore u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj. Google trendovi za ova četiri doktora u Srbiji pokazuju da se popularnost ovih izjava i mišljenja nije smanjivala kako je pandemija napredovala. Slični trendovi su se dali uočiti u svim zajednicama na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Google Trends

Upozorenja drugih zdravstvenih radnika su malo doprinijela tome da se zaustavi širenje video snimaka i članaka na skoro svakoj platformi društvenih mreža u aprilu. Čak ih ni jezičke barijere nisu mogle zaustaviti. Radar rezonantnih glasova je analizirao širenje video intervjua sa Clausom Köhnleinom u sklopu njemačke tv emisije „Der fehlende Part“ („Dio koji nedostaje“), koja je jedan od najvažnijih političkih programa na mreži RT Deutsch, koja je dio ruske internacionalne višejezične televizijske mreže koju financira ruska vlada. Originalni video je na YouTubeu imao preko 892,000 pregleda otkako je objavljen krajem marta. Samo na Facebooku je podijeljen preko 13,000 puta, uglavnom su ga dijelile stranice ili se dijelio unutar grupa koje promoviraju zavjere, antivakcinaciju, proputinovske i nacionalističke stavove, kao i stranice krajnje desničarske stranke Alternative für Deutschland (Alternativa za Njemačku) i RT Deutsch.[1]

Samo dan ili dva poslije je originalni njemački video dobio kraće verzije s titlovima prevedenim na regionalne jezike (koji se radi kratkoće nazivaju BHS, ili bosanski-hrvatski-srpski) i objavljen je na bar pet YouTube kanala koji su popularni na Zapadom Balkanu i među njegovom dijasporom. Najpopularniji video snimak na svim platformama je bio onaj objavljen na FES TV-u, YouTube kanalu koji je popularan izvor pseudonaučnih sadržaja i divljih teorija zavjere.  

Sa preko 1.59 miliona pregleda, veličina publike FES TV-ovog video snimka je daleko prevazišla veličinu prvobitne publike, iako su zajednice koje govore njemački jezik nekoliko puta veće od onih koje govore BHS. Prema podacima platforme CrowdTangle video snimak se mnogo širio među Facebook grupama i stranicama zapadnobalkanske dijaspore u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Australiji, kao i među određenim grupama u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Video snimak je izazvao trostruko više reakcija, komentara i podjela na Facebooku nego njemački original, postižući isti potencijalni domet od blizu 1.2 miliona osoba.

Ukupno je pet video snimaka s titlovima na BHS imalo 1.76 miliona pregleda na YouTubeu, duplo više od originalnog video snimka koji je objavljen na programu RT Deutsch.

Izvor: Google Trends

Poređenje podataka web pretrage pokazuje da je zainteresiranost za dr. Clausa Köhnleina u Njemačkoj i Austriji bila mnogo kraćeg trajanja i nižeg intenziteta nego u Srbiji, Hrvatskoj i posebno u Bosni i Hercegovini.

Nova meta seksističke online kritike: srpska epidemiologinja

Izvor: Twitter

Jedna od vodećih doktorica ispred Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Srbiji, dr. Darija Kisić Tepavčević je od samog početka pandemije ismijavana zbog svoje odjeće, šminke, izgleda i naglaska. Mizoginističan komentar tv novinara tokom intervjua na tv kanalu B92 tokom tv emisije Fokus, je na internetu podigao tenzije između njenih podržavatelja i njenih kritičara.

Twitter hashtag #DarijaKisicTepavcevic se koristio ne samo za širenje informacija o pandemiji nego i za seksističke, uvredljive i neprimjerene komentare o profesorici i autorici preko 150 naučnih članaka.

S druge strane, korisinici Twittera su počeli koristiti dva hashtaga u znak podrške dr. Dariji Kisić Tepavčević. Prvi, #NeRazumemPitanje, je dao jačinu njenom odgovoru na pitanje tokom intervjua „kako žena može biti na linijama fronta borbe protiv koronavirusa“. Drugi hashtag, #FokusDaSeIzvini, su upotrebljavali korisnici društvenih mreža kako bi zahtijevali izvinjenje producenta tv emisije.

Izvor: Google Trends

Google Trendovi sugeriraju da su seksistički komentari i uvrede na društvenim mrežama imali negativan utjecaj na popularnost Darije Kisić Tepavčević. Popularnost njenog muškog kolege, pulmologa Branimira Nestorovića, se u istom periodu povećala uprkos njegovim kontroverznim izjavama koje su umanjivale ozbiljnost koronavirusa.

No-Vaxx Đoković izazvao pomutnju

Izvor: YouTube

Novak Đoković, najbolji muški teniser svijeta, je otkrio svoje protivljenje vakcinaciji, izazvavši pomutnju i polarizirane debate na društvenim mrežama, u alternativnim ali i mainstream medijima. Njegov video snimak uživo na Facebooku od 19. aprila je emitiran široj publici.[2]

Nakon burne reakcije internacionalnih mainstream medija Novak Đoković se morao braniti tvrdeći da je bio zbunjen cijelom situacijom i u nedoumici o tome šta bi bilo najbolje uraditi.

Uz to je Đokovićeva supruga Jelena na Instagramu objavila video snimak američkog holističkog doktora dr. Thomasa Cowana i njegove diskreditirane teorije koja izbijanje koronavirusa dovodi u vezu sa 5G tehnologijom. Video na Instagram stranici njegove supruge sada ima oznaku „lažna informacija“. Ipak je pregledan 113,903 puta i još se broje pregledi, dok je Jelena Đoković javno branila pravo da kontroverzni video podijeli sa više od 506,000 osoba koje je prate na Instagramu.

Bar šest YouTube korisnika i voditelja emisija na YouTubeu su objavili video snimke kojima su dodatno uveličali Đokovićeve izjave o vakcinaciji ili su ih reinterpretirali i objašnjavali njegove riječi.

Izvor: Google Trends

Ove video snimke su uglavnom dijelile Facebook stranice i korisnici, ili su se dijelili unutar Facebook grupa, koje promoviraju zavjere, antivakcinaciju, proputinovske i nacionalističke stavove ne samo u Srbiji, nego i u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Među Facebook korisnicima su izazvali više od 76,000 reakcija, komentara i podjela, s potencijalnim dometom od preko 760,000 osoba.

Ovo je samo djelić realnog odjeka koji je imalo protivljenje Novaka Đokovića vakcinaciji, imajući u vidu da se izvještavanje mainstream medija o temi masivno dijelilo i komentarisalo na društvenim mrežama uz milione objava i komentara korisnika.  

Novi val lažnih tvrdnji o djeci Billa Gatesa

Izvor: Srbija Danas

Bill Gates je zbog svog filantropskog globalnog rada na polju zdravstva postao omiljena meta kampanja dezinformisanja. Starija lažna tvrdnja o tome da je američki milijarder Bill Gates odbio da vakciniše svoju vlastitu djecu je našla novu online publiku u pogodnom okruženju infodemije o koronavirusu sredinom aprila, uprkos činjenici da je Melinda Gates potvrdila u Facebook objavi u aprilu 2019. da je sve troje njene djece u potpunosti vakcinisano.[3]

Na Zapadnom Balkanu, gdje se ova tvrdnja također prvi put pojavila 2018. godine, su korisnici u aprilu također počeli da dijele ovaj članak, koji je star dvije godine.[4] Bar devet alternativnih medija je ponovo objavilo isti članak u periodu od 18.-24. aprila.[5] YouTube korisnik Balkan Live je objavio video snimak sa istim sadržajem koji je do sada imao više od 124,000 pregleda.

Dezinformacijska kampanja protiv vakcina, koja često koristi Billa Gatesa kao motiv, je iz online okruženja prešla u ulične proteste u Srbiji, Austriji i Njemačkoj u aprilu i maju.

Hrvatska dijaspora suzbija propagandu protiv Evropske unije

Izvor: Jabuka.tv

Nasuprot utisku da je balkanska dijaspora u Evropskoj uniji podložna etnonacionalističkoj i anti-EU propagandi u online okruženju, bilo je nekoliko primjera kako dijaspora može biti instrument za efektivno suzbijanje širenja propagande i negativnih narativa.

Bosanskohercegovački portal Jabuka.tv je objavio članak o tri neimenovana hrvatska radnika koji su navodno otpušteni i kojima je navodno zabranjen povratak u Njemačku nakon uskršnjih praznika provedenih u domovini. Ova priča bez izvora opisuje Evropsku uniju kao „neuspjeli projekat“ koji „možda brine o migrantima sumnjivih i neiskrenih namjera, a zatvara svoja vrata vrijednim radnicima i građanima.“

Autorova namjera da raspiri  anti-EU i antimigrantska osjećanja nije dobro prošla kod čitatelja portala i njegove Facebook stranice.

Većinu od preko 200 komentara na portalu i 160 komentara na Facebook stranici je ostavila hrvatska dijaspora u Njemačkoj, koja je opovrgnula glavni autorov argument o nedostatku prava radnika i socijalnog osiguranja u Njemačkoj. Čitatelji su kao neka vrsta profesionalnih provjeravatelja činjenica u svojim komentarima isticali šta je u članku „pogrešno“, šta „besmislica“ i šta „lažna vijest“. Štaviše, neki od njih su isticali koje vrste socijalne pomoći osobe koje izgube posao u Njemačkoj dobivaju i na koji način mogu braniti svoja prava u slučaju da budu otpušteni.


[1] Video je izazvao preko 34,000 komentara i reakcija, s potencijalnim dosegom od blizu 1.2 miliona ljudi.

[2] Video je pregledan 647,000 puta i izazvao je preko 34,500 reakcija, komentara i podjela na Facebooku.

[3] Članak tvrdi da je bivši lični doktor Gatesa na medicinskom simpoziju u Seattleu rekao da je osnivač Microsofta odbio da vakciniše svoju djecu. Citira da doktor kaže: „Ne znam da li ih je vakcinisao kao odrasle ali Vam mogu reći da je izravno odbio da ih vakciniše kao djecu. Bila su to divna djeca, stvarno pametna i živahna, i on je rekao da će biti ok i tako i da im ne treba nikakva vakcina.“

[4] Prema brojaču platforme CrowdTangle članak je imao ukupno skoro 24,000 reakcija, komentara i podjela s potencijalnim dometom od preko 510,000 pratilaca stranica koje su podijelile članak.

[5] Ukupno su izazvali oko 25,000 interakcija na Facebooku, dok je najdjeljeniji članak sam imao potencijalni domet od blizu 319,000 Facebook korisnika. Ukupno je devet odabranih članaka imalo potencijalni domet od blizu 768,600 Facebook korisnika. 

Resonant Voices Inicijativu u Evropskoj uniji financira Fond za unutrašnju sigurnost EU – Policija.

Sadržaj ovog izvještaja predstavlja stavove tima Resonant Voices Inicijative, koji vrši monitoring medija, i isključiva je odgovornost Resonant Voices Inicijative. Evropska komisija ne prihvata nikakvu odgovornost za eventualnu upotrebu informacija koje on sadrži.